Met Oncokompas betere kwaliteit van leven na kanker

Oncokompas is een online hulpmiddel dat mensen helpt om de kwaliteit van hun leven te verbeteren na kanker. “Niet alleen na de behandeling, maar vaak nog jaren daarna beïnvloedt de ziekte het leven van de ex-patiënt”, aldus Irma Verdonck, hoogleraar psychosociale oncologie bij Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam. “Onderzoek wijst uit dat Oncokompas deze mensen kan ondersteunen.” Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Lancet Oncology.

Oncokompas verbetert de kwaliteit van leven, vermindert symptomen en is kosteneffectief. Ook brengt het de oncologische nazorg dichter bij huis en verbetert het de informatievoorziening over de mogelijkheden van nazorg bij kanker. “We zijn verheugd dat nu wetenschappelijk is vastgesteld dat Oncokompas ex-patiënten kan ondersteunen om meer grip te krijgen op hun leven na kanker”, zegt Verdonck die het onderzoek in 2016 opzette samen met Anja van der Hout van de Vrije Universiteit Amsterdam en Lonneke van de Poll van het IKNL en NKI, en met andere partijen. Van 2016 tot 2018 deden 14 ziekenhuizen mee in een landelijk gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van het Oncokompas onder kankeroverlevenden van borst-, darm-, hoofd-hals of lymfeklierkanker. In totaal deden 625 mensen mee aan deze studie.

Je leven weer op de rit krijgen
Ex-kankerpatiënten kunnen na de behandeling nog allerlei lichamelijke en psychische klachten hebben. Terugkeren naar werk of het aanvragen van een hypotheek of een verzekering blijkt voor mensen die kanker hebben gehad ingewikkelder te zijn dan voor andere mensen. Oncokompas biedt praktische informatie, inzichten en adviezen aan ex-patiënten met alle vormen van kanker. Daarnaast zijn er speciale modules voor mensen met borstkanker, darmkanker, hoofd-halskanker, lymfeklierkanker of melanoom.

Oncokompas in academische ziekenhuizen
In 2020 voeren alle Nederlandse academische ziekenhuizen Oncokompas in, op aanraden van het NFU Citrienfonds. Ook andere ziekenhuizen zijn geïnteresseerd. Zorgprofessionals die vanaf 2020 het Oncokompas willen aanbieden aan patiënten, kunnen contact met ons opnemen.

Patiëntenorganisaties, beroepsgroepen, zorgverzekeraars, subsidieverstrekkers (zoals KWF Kankerbestrijding (Alpe d’HuZes en Pink Ribbon), ZonMW, Zilveren Kruis, Nutricia, Brystol Myers Squibb), onderzoekers nationaal en internationaal zijn positief over Oncokompas.