Gebruikershandleiding

Introductie

Deze handleiding is geschreven voor gebruikers van Oncokompas en bevat instructies voor een succesvol gebruik. Oncokompas is een online hulpmiddel waarmee een patiënt met kanker optimale informatie en begeleidende zorg kan vinden op het gebied van kwaliteit van leven, afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie en voorkeur. De onderstaande instructies leiden je van begin tot eind door Oncokompas. Je leest eerst hoe je van start gaat met het aanmaken van een account. Daarna volgt uitleg over de stappen in Oncokompas: “meten”, “weten” en “doen” en wat er in Oncokompasdossier staat. Tot slot wordt beschreven hoe je een volgende keer kunt terugkeren naar Oncokompas.

Van start gaan

1. De uitnodigingsmail openen

Je zorgverlener stuurt je een uitnodigingsmail voor Oncokompas. Deze mail krijg je in je mailbox en blijft een maand geldig. De mail bevat een link naar een korte uitlegvideo over Oncokompas. Als je op de knop “Activeren Oncokompas” klikt, word je naar het aanmeldscherm van Oncokompas geleid.

TIP: Kijk in de ongewenste map van je mailbox als je geen uitnodiging hebt ontvangen. Soms komt de mail daar terecht.

2. Een account aanmaken

Als je voor de eerste keer gebruik maakt van Oncokompas, vul je in het aanmeldscherm enkele persoonsgegevens in waaronder je naam, geboortedatum en postcode. Hierna krijg je toegang tot Oncokompas. Door op de knop “volgende” te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en kom je op de homepagina terecht.

Het onderdeel “Meten”

Vanaf de homepagina kun je beginnen met het onderdeel “Meten”. Klik op de blauwe knop “Oncokompas invullen” om hiermee aan de slag te gaan. Doorloop vervolgens drie stappen:

1. Algemene vragen beantwoorden

Je krijgt enkele algemene vragen over jezelf en je ziekte. Met deze gegevens selecteert Oncokompas de passende onderwerpen bij jouw persoonlijke situatie. Je krijgt bijvoorbeeld alleen het onderwerp over sonde- of drinkvoeding, wanneer je in deze stap aangeeft er gebruik van te maken.

2. De instap kiezen

Na het invullen van de algemene vragen verschijnt het scherm “instapmogelijkheden”. Je kunt op twee manieren Oncokompas gebruiken. Je kunt Oncokompas in zijn geheel doorlopen. Hiermee krijg je een compleet overzicht van de kwaliteit van jouw leven en persoonlijke adviezen waarmee je aan de slag kunt. Je kunt Oncokompas ook deels doorlopen. Je kiest zelf een of enkele onderwerpen waar je meer over wilt weten. Wanneer je deze optie selecteert, verschijnt er een overzicht van onderwerpen die je kunt selecteren. Deze zijn onderverdeeld in de vijf domeinen van kwaliteit van leven: Psychisch, lichamelijk, sociaal, leefstijl en levensvragen. Maak jouw selectie per onderwerp, of selecteer het gehele domein waarin je geïnteresseerd bent. Je gaat voor deze onderwerpen vervolgens de bijbehorende vragen beantwoorden.

TIP: Als je zelf onderwerpen selecteert, scroll dan naar beneden om alle onderwerpen te kunnen zien.

3. De vragenlijsten doorlopen

Beantwoord nu de vragenlijsten. De blauwe balk bovenin geeft je voortgang aan. Na het selecteren van een antwoord verschijnt vanzelf de volgende vraag in beeld. Als je een vorig antwoord wilt veranderen, klik dan op “vorige”. Met de knop “opslaan en stoppen” kun je de vragenlijst afsluiten en een andere keer verder gaan. De vragen worden automatisch opgeslagen. Klik na het doorlopen van alle vragen op de knop “versturen”. Je kunt de antwoorden hierna niet meer aanpassen.

TIP: in de linker kantlijn van Oncokompas staat altijd het icoon van het onderwerp waar je op dat moment mee bezig bent.

De persoonlijke uitslag bekijken

Jouw persoonlijke uitslag van je kwaliteit van leven staat weergegeven in het welzijnsoverzicht. Hier zie je op welke onderwerpen uwe een zeer verhoogd welzijnsrisico (rood), een verhoogd welzijnsrisico (oranje) of geen welzijnsrisico (groen) hebt. Klik op de rode, oranje en groene balken voor de bijbehorende onderwerpen.

Uitleg krijgen over de onderwerpen

Door een onderwerp in het welzijnsoverzicht aan te klikken, kom je terecht op de profielpagina. Hier krijg je meer informatie over het onderwerp, zoals hoeveel mensen met kanker te maken krijgen met deze klacht, of hoe lang deze klachten doorgaans aanhouden. De grijze balken onderin de pagina geven informatie over de samenhang van deze klacht met andere klachten waar je last van hebt; bijvoorbeeld de samenhang tussen slaapproblemen, vermoeidheid en angst of depressie. Klik vervolgens op de knop “ga naar advies”.

Persoonlijke gezondheidsadviezen lezen

Je krijgt adviezen over wat je kunt doen om jouw welzijn te verbeteren en extra informatie om zelf alvast aan de slag te gaan. U kunt brochures downloaden, klikken op links naar gerelateerde websites en tips lezen. Met “volgende” onder aan de pagina ga je naar jouw hulpbronnen.

Hulpbronnen selecteren

Hier vind je hulpbronnen voor het verbeteren van jouw kwaliteit van leven. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen geadviseerde hulp en overige hulp. De geadviseerde hulpbronnen passen het best bij jouw uitslag. De overige hulpbronnen bieden een alternatief. Klik op een hulpbron voor een meer gedetailleerde omschrijving van de dienst. Bij sommige hulpbronnen word je verwezen naar de website van de dienst. Klik hiervoor op de knop “ga naar de site”. Selecteer de hulpbronnen waarmee je aan de slag wilt. De hulpbronnen worden dan opgeslagen in jouw Oncokompasdossier. Om hier naartoe te gaan, klik op “naar uw hulpbronnenoverzicht”.

Oncokompasdossier inzien

Bekijk in jouw dossier op welke onderwerpen je een zeer verhoogd welzijnsrisico (rood), een verhoogd welzijnsrisico (oranje) of geen verhoogd welzijnsrisico (groen) hebt. Heb je Oncokompas vaker ingevuld? Krijg dan inzicht in de voortgang van jouw welzijn door de huidige uitslag met vorige uitslagen te vergelijken. Klik op de onderwerpen om met de geselecteerde hulpbronnen aan de slag te gaan. Je kunt jouw Oncokompasdossier met de arts of verpleegkundige bespreken. Print je dossier met de printknop rechtsonder op de pagina. Of sla de uitslag op als .pdf.

Inloggen

Het is mogelijk om na onbepaalde tijd terug te keren naar Oncokompas2.0 om de uitslag nog een keer te bekijken, of om Oncokompas opnieuw in te vullen. Na het eerste gebruik heb je automatisch de mail gekregen met als titel “Uw registratie bij Oncokompas”. Klik op de link in de mail, waarmee je terecht komt op de inlogpagina. Log in met het opgegeven e-mailadres en wachtwoord. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om het wachtwoord te wijzigen indien je dit vergeten bent. Na het inloggen verschijnt jouw homepagina in beeld. Vanaf daar kunt je jouw Oncokompasdossier inzien, je welzijnsoverzicht bekijken of Oncokompas opnieuw invullen.

Oncokompas opnieuw invullen

Als je de veranderingen in de kwaliteit van jouw leven wilt bijhouden, kun je Oncokompas regelmatig invullen. Je kiest zelf hoe vaak en wanneer je dit doet. Om je te ondersteunen, worden er na één maand en vervolgens om de maand herinneringsmails gestuurd. Je kunt je hiervoor afmelden met de link onderin elk van deze mails. Vanaf de homepagina kun je de optie selecteren voor het opnieuw invullen van Oncokompas. Je doorloopt de onderdelen van Oncokompas vervolgens opnieuw en start bij het beantwoorden van de algemene vragen.

Heb je vragen of hulp nodig? Neem contact op met de Helpdesk van Oncokompas.

Tel. 088 – 3305088 (tussen 9:00 en 17:00 uur op werkdagen).

E-mail: info@oncokompas.nl