Gebruikershandleiding

Introductie

Deze handleiding is geschreven voor gebruikers van Oncokompas en bevat instructies voor een succesvol gebruik. Oncokompas is een online hulpmiddel waarmee een patiënt met kanker optimale informatie en begeleidende zorg kan vinden op het gebied van kwaliteit van leven, afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie en voorkeur. De onderstaande instructies leiden u van begin tot eind door Oncokompas. U leest eerst hoe u van start gaat met het aanmaken van een account. Daarna volgt uitleg over de stappen in Oncokompas: “meten”, “weten” en “doen” en wat er in het Oncokompasdossier staat. Tot slot wordt beschreven hoe u een volgende keer kunt terugkeren naar Oncokompas.

Van start gaan

1. De uitnodigingsmail openen

De zorgverlener of het Oncokompasteam stuurt u een uitnodigingsmail voor Oncokompas. Deze mail krijgt u in uw mailbox en blijft een maand geldig. De mail bevat een link naar een korte uitlegvideo over Oncokompas. Als u op de knop “Activeren Oncokompas” klikt, wordt u naar het aanmeldscherm van Oncokompas geleid.

TIP: Kijk in de ongewenste map van uw mailbox als u geen uitnodiging hebt ontvangen. Soms komt de mail daar terecht.

2. Een account aanmaken

Als u voor de eerste keer gebruik maakt van Oncokompas, vult u in het aanmeldscherm enkele persoonsgegevens in waaronder uw naam, geboortedatum en postcode. Hierna krijgt u toegang tot Oncokompas. Door op de knop “volgende” te klikken gaat u akkoord met de gebruiksvoorwaarden en komt u op de homepagina terecht.

Het onderdeel “Meten”

Vanaf de homepagina kunt u beginnen met het onderdeel “Meten”. Klik op de blauwe knop “Oncokompas invullen” om hiermee aan de slag te gaan. Doorloop vervolgens drie stappen:

1. Algemene vragen beantwoorden

U krijgt enkele algemene vragen over u zelf en uw ziekte. Met deze gegevens selecteert Oncokompas de passende onderwerpen bij uw persoonlijke situatie. U krijgt bijvoorbeeld alleen het onderwerp over sonde- of drinkvoeding, wanneer u in deze stap aangeeft er gebruik van te maken.

2. De instap kiezen

Na het invullen van de algemene vragen verschijnt het scherm “instapmogelijkheden”. U kunt op twee manieren Oncokompas gebruiken. U kunt Oncokompas in zijn geheel doorlopen. Hiermee krijgt u een compleet overzicht van de kwaliteit van uw leven en persoonlijke adviezen waarmee u aan de slag kunt. U kunt Oncokompas ook deels doorlopen. U kiest zelf een of enkele onderwerpen waar u meer over wilt weten. Wanneer u deze optie selecteert, verschijnt er een overzicht van onderwerpen die u kunt selecteren. Deze zijn onderverdeeld in de vijf domeinen van kwaliteit van leven: Psychisch, lichamelijk, sociaal, leefstijl en levensvragen. Maak uw selectie per onderwerp, of selecteer het gehele domein waarin u geïnteresseerd bent. U gaat voor deze onderwerpen vervolgens de bijbehorende vragen beantwoorden.

TIP: Als u zelf onderwerpen selecteert, scroll dan naar beneden om alle onderwerpen te kunnen zien.

3. De vragenlijsten doorlopen

Beantwoord nu de vragenlijsten. De blauwe balk bovenin geeft uw voortgang aan. Na het selecteren van een antwoord verschijnt vanzelf de volgende vraag in beeld. Als u een vorig antwoord wilt veranderen, klik dan op “vorige”. Met de knop “opslaan en stoppen” kunt u de vragenlijst afsluiten en een andere keer verder gaan. De antwoorden worden automatisch opgeslagen. Klik na het doorlopen van alle vragen op de knop “versturen”. U kunt de antwoorden hierna niet meer aanpassen.

TIP: in de linker kantlijn van Oncokompas staat altijd het icoon van het onderwerp waar u op dat moment mee bezig bent.

Het onderdeel “Weten”

De persoonlijke uitslag bekijken

Uw persoonlijke uitslag van uw kwaliteit van leven staat weergegeven in een overzicht. Hier ziet u op welke onderwerpen u een groene, oranje of rode score heeft. Groen betekent dat alles goed is. Oranje houdt in dat het verstandig is om aandacht te besteden aan het betreffende probleemgebied. Bij rood adviseert Oncokompas u in actie komen.  Klik op de groene, oranje en rode balken voor de bijbehorende onderwerpen.

Uitleg krijgen over de onderwerpen

Door een onderwerp in het overzicht aan te klikken, komt u terecht op de profielpagina. Hier krijgt u meer informatie over het onderwerp, zoals hoeveel mensen met kanker te maken krijgen met deze klacht, of hoe lang deze klachten doorgaans aanhouden. De grijze balken onderin de pagina geven informatie over de samenhang van deze klacht met andere klachten waar u last van hebt; bijvoorbeeld de samenhang tussen slaapproblemen, vermoeidheid en angst of depressie. Klik vervolgens op de knop “ga naar advies”.

Persoonlijke gezondheidsadviezen lezen

U krijgt adviezen over wat u kunt doen om uw welzijn te verbeteren en extra informatie om zelf alvast aan de slag te gaan. U kunt brochures downloaden, klikken op links naar gerelateerde websites en tips lezen. Met “volgende” onder aan de pagina gaat u naar uw hulpbronnen.

Het onderdeel “Doen”

Hulpbronnen selecteren

Hier vindt u hulpbronnen voor het verbeteren van uw kwaliteit van leven. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen geadviseerde hulp en overige hulp. De geadviseerde hulpbronnen passen het best bij uw uitslag. De overige hulpbronnen bieden een alternatief. Klik op een hulpbron voor een meer gedetailleerde omschrijving van de dienst. Bij sommige hulpbronnen wordt u verwezen naar de website van de dienst. Klik hiervoor op de knop “ga naar de site”. Selecteer de hulpbronnen waarmee u aan de slag wilt. De hulpbronnen worden dan opgeslagen in uw Oncokompasdossier. Om hier naartoe te gaan, klik op “naar uw hulpbronnenoverzicht”.

Oncokompasdossier inzien

Bekijk in uw dossier op welke onderwerpen u er goed voor staat (groen), welke onderwerpen zorg en aandacht kunnen gebruiken (oranje) of welke onderwerpen zorg en aandacht nodig hebben (rood). Hebt u Oncokompas vaker ingevuld? Krijg dan inzicht in de voortgang van uw welzijn door de huidige uitslag met vorige uitslagen te vergelijken. Klik op de onderwerpen om met de geselecteerde hulpbronnen aan de slag te gaan. U kunt uw Oncokompasdossier met de arts of verpleegkundige bespreken. Print uw dossier met de printknop rechtsonder op de pagina. Of sla de uitslag op als .pdf.

Terugkeren naar Oncokompas

Inloggen

Het is mogelijk om na onbepaalde tijd terug te keren naar Oncokompas om de uitslag nog een keer te bekijken, of om Oncokompas opnieuw in te vullen. Na het eerste gebruik heeft u automatisch de mail gekregen met als titel “Uw registratie bij Oncokompas”. Klik op de link in de mail, waarmee u terecht komt op de inlogpagina. Log in met het opgegeven e-mailadres en wachtwoord. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om het wachtwoord te wijzigen indien u dit vergeten bent. Na het inloggen verschijnt uw homepagina in beeld. Vanaf daar kunt u uw Oncokompasdossier inzien, uw welzijnsoverzicht bekijken of Oncokompas opnieuw invullen.

Oncokompas opnieuw invullen

Als u de veranderingen in de kwaliteit van uw leven wilt bijhouden, kunt u Oncokompas regelmatig invullen. U kiest zelf hoe vaak en wanneer u dit doet. Om u te ondersteunen, worden er na één maand en vervolgens om de maand herinneringsmails gestuurd. U kunt u hiervoor afmelden met de link onderin elk van deze mails. Vanaf de homepagina kunt u de optie selecteren voor het opnieuw invullen van Oncokompas. U doorloopt de onderdelen van Oncokompas vervolgens opnieuw en start bij het beantwoorden van de algemene vragen.

Ondersteuning

Hebt u vragen of hulp nodig? Neem contact op met de Helpdesk van Oncokompas.

Telefoon: 020-598-6959 (op werkdagen tussen 10:00 en 12:00)